The iCon

This award winning RIBA and BCO project was the culmination of a competition that called for a 4000m2 sustainably excellent ‘exemplar’ building, showcasing the feasibility of achieving maximum energy efficiency with low carbon technologies and innovative construction methods.

The iCon comprises two blocks joined by a triple height unheated foyer central ‘street’. The incubator wings house 54 serviced offices, circulation and exhibition space a 300 person fully tiered lecture theater, a café, breakout and meeting space.

The building is designed solely on passive design principles, with a three story engineered timber frame, natural ventilation, renewable energy, heat recovery systems and an extensive green ecological roof. The building applied the first commercial use of phase change materials into the spaces to manage thermal performance. Active monitoring systems were built in to allow full monitoring by the University of Northampton post completion.

View case study

The iCon Centre

The iCon Centre

The iCon Centre

The iCon Centre

The iCon Centre

The iCon Centre

The iCon Centre

The iCon Centre

The iCon Centre

The iCon Centre